Ljubav prema kokicama s putrom ispečenih u mikrovalnoj pećnici 53-godišnjeg Amerikanca stajala je problema s disanjem. Čovjek je toliko obožavao kokice da se 'inhalirao' njihovim mirisom koji bi se zadržao u vrećici nakon pečenja.
Dr. Cecil Rose uvidjeo je paralelu između bolesti i kokica jer je zaposlen i kao savjetnik u industriji hrane gdje je bolest oboljelih pluća nastale kao posljedica udisanja pečenog putra vrlo česta.
'Kada sam vidio simptome bolesti, upitao sam ga jede li puno kokica?', kaže Dr. Rose.
'Kako ste to mogli znati? Obožavam kokice, ja sam gospodin Kokica', kazao je oboljeli čovjek koji je svoje omiljene grickalice jeo dva puta na dan najmanje deset godina, a uz to se i inhalirao parama poslije pečenja.
'On je udisao ugrijani dijacetil, to znamo iz radnje studije o najvećim rizicima oboljenja pluća', kaže Dr. Rose.
Dr. Rose za oboljelog je Amerikanca osmislio snack sličan kokicama s putrom iz mikrovalne pećnice. Dijetalni program zapravo je sadržavao kokice bez masnoće. Nakon šest mjeseci, čovjek je izgubio 23 kilograma , a sve funkcije njegovih pluća znatno su popravljene.
Udisanje pečenog putra često oštećuje i uništava pluća radnika. Radi se o vrlo čestoj bolesti zaposlenika u prehrambenoj industriji.