Kava i čaj povezani s manjim rizikom za rak bubrega

Slika nije dostupna
Ljubitelji kave i čaja imaju blago smanjene izglede za obolijevanje od raka bubrega, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.

Rezultati objevljeni u International Journal of Cancer su utemeljeni na analizi 13 ranije provedenih studija.

Pokazalo se da kava i čaj mogu imati zaštitni učinak glede raka bubrega, dok nikakav utjecaj na pojavu ove bolesti nemaju mlijeko niti gazirani i voćni sokovi.

Utvrđeno je da osobe koje svakodnevno konzumiraju najmanje 3 šalice kave imaju 16% manji rizik za rak bubrega, a osobe koje dnevno popiju najmanje jednu šalicu čaja imaju 15% manji rizik.

Istraživači napominju kako nije dokazano da kava ili čaj mogu direktno smanjiti izglede za razvoj ove bolesti, no ukazuju na razloge zbog kojih ovi napici mogu pozitivno utjecati na stanje organizma.

Primjerice, kava i čaj povećavaju osjetljivost na inzulin, hormon uključen u regulaciju razine šećera u krvi za koji se vjeruje da je povezan s rakom bubrega.

Uz to, kava i čaj sadrže antioksidanse koji stanice unutar bubrega štite od oštećenja povezanih s karcinomom.

Povezane teme