Istraživanje pokazalo

Kako fruktoza utječe na pamćenje?

Slika nije dostupna
Nedavno istraživanje znanstvenog tima sa Sveučilišta u Georgiji dovelo je do zanimljivih preokreta u saznanjima o energetskim izvorima zvanim ugljikohidrati do sada (naročito od strane dijabetičara) preferirani šećer, zbog sporije apsorpcije i ograničenog skladištenja u prednosti pred glukozom, nenadano je dobila negativnu konotaciju.

Radi se o jednostavnom šećeru fruktozi koja se pohranjuje samo u jetri gdje u obliku glikogena osigurava energetske rezerve za organizam, pišu Vitamini.hr. Osim u voću, danas nailazimo na sve više izvora fruktoze koji mame s polica, kukuruzni sirup, bijeli šećer, javorov sirup, med, voćni sokovi, zaslađene žitarice (naročito 'crunch') i neki mliječni proizvodi.

Studija rađena na životinjskom modelu pokazala je kako uslijed prehrane bogate fruktozom (60posto dnevnog kalorijskog unosa osigurano kroz fruktozu) opada moć koncentracije te prostornog snalaženja i pamćenja. Budući da se fruktoza metabolizira isključivo u jetri, ona povisuje razinu triglicerida, a time se mijenja inzulinska ravnoteža čiji poremećaj dovodi do smanjene sposobnosti mozga da se adaptira na nove podražaje (proces učenja i pamćenja). Daljnja istraživanja bi trebala pokazati koliko je taj učinak trajan, u kojim dnevnim dozama i kroz koji vremenski period.

Povezane teme