Je li bolja rajčica ili likopen?

Slika nije dostupna
Obogaćivanje prehrane proizvodima od rajčice (koji sadrže likopen) snižava biomarkere oksidativnog stresa i karcinogeneze i kod zdravih i kod oboljelih od dijabetesa tip II i karcinoma prostate.

Istraživanja pokazuju da proizvodi od rajčice, umaci, sokovi, kaše i dr. povisuju razinu likopena u krvnoj plazmi, posebno ako se proizvodi od rajčice jedu istovremeno s izvorom masti (jer je likopen topljiv u mastima).

Koji su učinci obogaćivanja prehrane proizvodima od rajčice? 

To su zaštita lipoproteina plazme, DNA limfocita i proteina seruma od nepoželjne oksidacije i antikarcinogeni učinci.

 S obzirom na trenutno dostupne dokaze, čini se da likopen djeluje sinergistički s drugim komponentama hrane.

Dakle, smanjenje oksidativnog stresa i antikarcinogeni učinci kao rezultat konzumiranja proizvoda od rajčice se ne mogu pripisati samo likopenu.

Povezane teme