Jabuke u trudnoći koriste razvoju djeteta

Slika nije dostupna
Djeca majki koje tijekom trudnoće konzumiraju veću količinu jabuka imaju manje izglede za razvoj astme u dobi do pet godina, izvijestili su britanski znanstvenici, a prenijeli britanski mediji.

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Aberdeen sudjelovalo je 2.000 trudnica. Znanstvenici su vodili evidenciju o njihovim prehrambenim navikama, a pet godina nakon rođenja djece provjerili su zdravstveno stanje djece. 

Ustvrdili su da su djeca majki koje su tijekom trudnoće jele četiri ili više jabuka tjedno imala pedeset posto manje izgleda da se kod njih razvije astma, za razliku od djece trudnica koje su konzumirale jednu jabuku tjedno ili ih nisu uopće konzumirale jabuke tijekom trudnoće.

Rezultate istraživanja britanski su znanstvenici prezentirali na
konferenciji Američke torakalne udruge.

Istraživanje je pokazalo da jednostavna izmjena u prehrani trudnica može dovesti do zaštite njezina djeteta od potencijalnog razvoja astme, izjavila je dr. Victoria King, menadžerica u Odjelu za istraživanja britanske udruge 'Asthma UK'.

Jabuke su se i u ranijim istraživanjima pokazale najboljom vrstom voća kada je riječ o zdravom funkcioniranju pluća i kod odraslih, jer su voće iznimno bogato antioksidansima.

Znanstvenici su potvrdili i vezu između konzumiranja ribe u trudnoći i manjih izgleda da se kod djeteta kasnije razvije alergijski ekcem, za što je zaslužna prisutnost omega-3 masnih kiselina kojima obiluje riba. 

'Naše je istraživanje pokazalo da se trudnice moraju hraniti
zdravo i izbalansirano', rekao je dr. Graham Dvereux koji je vodio istraživanje. 

Istaknuo je kako postoje mnogi drugi faktori koji utječu na zdrav razvoj ploda tijekom trudnoće i na kasnije zdravlje djeteta.