Jabuke i kruške dišu

Slika nije dostupna
Plodovi jabuka i krušaka imaju svojevrsne dišne cijevi uz pomoć kojih dišu čak i nakon što su ubrani, priopćili su francuski znanstvenici.

Stručnjaci ustanove pod nazivom Europski sinkrotronski izvor (ESRF) u Grenobleu zajedno sa svojim kolegama s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu u Belgiji uspjeli su otkriti dišne puteve u voću za koje se već dugo pretpostavljalo da postoje. Otkriće im je pošlo za rukom uz pomoć rentgenske kompjuterske tomografije.

Dišni putevi u jabukama imaju oblik nepravilnih šupljina, dok kruške dišu kroz fine pravilne kanale.

"Još nije poznato kako se dišni putevi u plodovima razvijaju i zašto jabuke imaju nepravilne šupljine a kruške mrežu sićušnih kanala", izjavio je Pieter Verboven sa sveučilišta u Leuvenu.

On međutim smatra da je otkrio zašto kruške brže trule od jabuka. Kanali u kruškama ne mogu dopremiti toliko kisika u sredinu ploda i stoga njihovim stanicama naprosto "ponestaje daha" objasnio je.

Kako bi se održala svježina ploda, nakon branja mora dolaziti barem mala količina kisika u svaku stanicu. Ukoliko se to ne dogodi nastaju smeđe pjege a kakvoća ploda se smanjuje.

Stoga se jabuke i kruške drže u hladnim prostorima s minimalnom koncentracijom kisika.

Povezane teme