Znanstvenici su, naime, uočili da nikada nisu bile provedene
ozbiljnije studije o učincima te biljke koja se u narodnoj medicini već dugo koristi u liječenju dijabetesa.
Kako bi ustanovili njezin učinak na razinu krvnog šećera, indijski stručnjaci davali su jednom dijelu skupine od 60 novooboljelih ekstrakt te biljke, a drugom placebo.
Prema dr. Rebecci Kuriyan sa Instituta za javno zdravstvo i klinička istraživanja u Bangaloreu, nakon 90 dana uzimanja uočene su značajne razlike u razini šečera između onih koji su uzimali cocciniu u odnosu na one koji su primali placebo.
Kod prvih se razina šečera u tom razdoblju smanjila za impresivnih 16 posto, dok je u drugoj skupini blago porasla. Na kraju studije, u skupini oboljelih koji su uzimali ekstrakt uočen je pad razine šećera koji se mjeri nakon obroka za 18 posto, a u drugoj skupini blagi rast.
Stručnjaci stoga zaključuju kako coccinia ima sposobnost smanjenja razine šećera kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2, no ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio točan mehanizam djelovanja.