I iz kobasica prijeti rak

Slika nije dostupna
Aditiv koji se stavlja u neke vrste kobasica i mljevenog mesa može utjecati na razvoj karcinoma kod ljudi, upozorili su iz institucije "European Food Safety Authority" (EFSA).

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog uporabe boje E128, poznate pod nazivom Red 2G. Na sastanku EFSA-e tijekom kojega se raspravljalo o aditivima u hrani, stručnjaci spomenute institucije ustvrdili su da se boja Red 2G više ne bi smjela smatrati sigurnom za konzumaciju.

Britanska agencija "Food Standards" odlučila je istražiti prodaju li se i u kojoj mjeri proizvodi koji sadrže aditiv E128 u Velikoj Britaniji dok je glasnogovornica Udruge "Food and Drink" koja predstavlja britanske obrtnike, izjavila da se boja Red 2G koristi u minimalnim količinama.

No, znanstvenici su ustvrdili da se boja Red 2G u tijelu pretvara u uljevitu supstancu poznatu kao anilin, koja se u pokusima provedenim na laboratorijskim miševima pokazala opasnom te je svrstana u kategoriju potencijalno opasnih tvari koje mogu izazvati rak. Naime, kod životinja kojima je u organizam ubrizgan anilin razvile su se maligne tumorske stanice.

Zbog svega navedenog u priopćenju EFSA-e stoji: "S obzirom na rezultate zadnjih znanstvenih istraživanja ne možemo isključiti mogućnost kancerogenog djelovanja anilina koji oštećuje genetsku građu stanice. Zbog toga nije moguće odrediti razinu anilina koja bi se mogla smatrati sigurnom za ljudski organizam. Na ovome skupu zaključili smo da Red 2G treba smatrati potencijalno opasnim za ljudski organizam".

EFSA, koja uvijek ponovno provjerava sve rezultate znanstvenih istraživanja o umjetnim bojama koja se koriste u prehrani, svoje je rezultate predala Europskoj komisiji. Red 2G već je zabranjen u mnogim zemljama, među kojima je i Japan.

Povezane teme