Hrana visokog GI povisuje rizik od masnih jetara

Slika nije dostupna
Prehrana koju karakterizira obilje hrane visokog glikemijskog indeksa (GI) može povisiti rizik od masnih jetara, stanja koje se povezuje sa zatajenjem jetara, tvrdi nova studija na miševima.

Glikemijski indeks mjeri kako brzo pojedina hrana otpušta ugljikohidrate u tijelo, povisujući razinu šećera u krvi. Hrana visokog GI, poput bijelog kruha, bijele riže ili šećera uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi. Hrana niskog GI uključuje većinu povrća, voća, mahunarki i neprocesiranih žitarica.

U istraživanju su znanstvenici promatrali učinak hrane visokog odnosno niskog GI na miševe. Nakon 6 mjeseci, rezultati su pokazali da su obje skupine miševa imali istu tjelesnu masu. Medutim, miševi koji su dobivali hranu visokog GI su imale dvostruko veći udio masti u tijelu, krvi i jetrima u usporedbi  miševima koji su dobivali hranu  niskim GI.

Autori studije smatraju da su navedeni rezultati posljedica činjenice da hrana visokog GI povećava proizvodnju inzulina. Inzulin se koncentrira u jetrima što za posljedicu ima povećano skladištenje masti.

Povezane teme