Proteini su glavna gradivna komponenta dlake (65-95 %) i ukoliko je prehrana izrazito manjkava s obzirom na unos proteina, troše se tjelesni proteini, a prvi na redu su oni strukturalni.
Kronično gladovanje i stanja kao što su marazam i kvašiorkor imaju simptome koji uključuju izrazito slabljenje korijena dlake.
Na temelju ovog, razvijen je instrument, tzv. trikotilometar kojim se mjeri snaga potrebna za čupanje dlaka s tjemena.
Ranije studije provedene u Nigeriji su pokazale da ovakva mjerenja jako dobro koreliraju s antropometrijskim parametrima (tjelesna masa, debljina kožnih nabora, opseg mišića nadlaktice i dr.) koji se koriste za procjenu nutritivnog statusa.
Međutim, studija objavljena u novom broju časopisa Nutrition Journal gdje su dobrovoljci dovoljno duge kose žrtvovali po 10 dlaka s tjemena pokazuje da trikotilometar ipak nije pouzdan način procjene proteinskog statusa.