Studija američkog sveučilišta u Louisiani potvrdila je prijašnja otkrića obavljena na Američkom koledžu za prehranu prema kojima se ljudi koji za doručak jedu jaja osjećaju zadovoljnijima i tijekom dana jedu manje kalorija, no znanstvenici su ipak bili začuđeni rezultatima novog istraživanja.
Studija je pokazala da se kilogrami gube mnogo brže čak i onda kad je sva ostala prehrana jednaka. Konkretno, utvrđeno je da su žene koje su imale višak kilograma i u sklopu dijete jele dva jaja za doručak barem pet dana u tjednu tijekom osam tjedana smršavjele 65 posto više od onih koje su jele doručak s malo kalorija.
No imale su i dvostruko veći uspjeh u smanjivanju obujma struka. Također, sve su žene tvrdile kako imaju puno energije i općenito se sjajno osjećaju. Znanstvenicima nije ostalo ništa drugo nego zaključiti kako jaja pomažu u mršavljenju, a zdravim ljudima da ostanu zdravi.
Zdravi ljudi mogu slobodno jesti jaja bez ikakvog straha od oboljenja srca ako pritom prakticiraju dijetu s malom količinom masti. Također je utvrđeno da jaja imaju ulogu pri opskrbljivanju tijela kolinom, vrlo važnim sastojkom, koji najčešće nedostaje u modernoj prehrani. Kolin je poznat prema svojem pozitivnom utjecaju na razvoj mozga u djeteta i poboljšanja pamćenja.