Dimljene mesne prerađevine povećavaju rizik za rak želuca

Slika nije dostupna
Uživanje u dimljenim mesnim prerađevinama poput slanine, kobasica i dimljene šunke povećavaju rizuik od nastanka raka želuca, objavila je svoje istraživanje skupina švedskih znanstvenika.

Istraživanje je izvršeno na čak 4 704 osobe tijekom posljednjih 40 godina. Institut za istraživanje raka u Švedskoj objavio je rezultate koji su istiću nedvosmisleni. 

Prema njima svakodnevno konzumiranje dimljenih mesnih prerađevina povećava rizik od nastanka raka želuca sa 15 na čak 38 posto.

Jedna od znanstvenika iz tima Susanna Larsson izjavila je kako nitko do sada nije tako detaljno istraživao povezanost dimljenog mesa s rakom želuca. 

- Naši rezultati jasno pokazuju povezanost raka želuca s povećanom konzumacijom dimljenog mesa, izjavila je Larsson. 

Znanstvenici objašnjavaju kako su takve mesne prerađevine često dosta slane, dimljene su i imaju veliku količinu nitrata. Najvjerojatnije je baš ta kombinacija ''krivac'' za povećani rizik od raka želuca, koji je četvrti po učestalosti oboljenja. 

Povezane teme