Dilema o crnoj čokoladi

Slika nije dostupna
Kraj godine i božićni blagdani veliko su iskušenje za sladokusce, kažu znanstvenici i u časopisu Lancet u članku "Vražja crna čokolada" objavljuju skrivene vrline i mane te slastice.

U članku piše kako mnoge studije sugeriraju da je crna čokolada, bogata flavonoidima (antioksidansima iz ploda kakaovca) možda dobra za kardiovaskularni sustav, što je "izvrsno za ljubitelje crne čokolade".

S druge strane, mliječna ili bijela čokolada, koje nemaju flavonoida, "nisu nimalo korisne za zdravlje".

Ali čuvajte se ljubitelji: i crna cokolada može vas zavesti.

U proizvodnji flavonoidi mogu biti i odstranjeni.

A čak i ako ostanu, piše Lancet, "zlo crne čokolade leži u masnoći, šećeru i kalorijama".

"Zato bi se moglo reći da je najbolja poruka za očuvanje zdravlja držati se dalje od čokolade, jesti umjereno, uravnotežiti prehranu i obogatiti je voćem i povrćem", sugerira nova studija.

Povezane teme