Rezultati studije koje je objavio British Journal of Cancer se temelje na praćenju 35000 žena u razdoblju od 7 godina.
Utvrđeno je kako žene koje nakon menopauze dnevno konzumiraju 2 unce (57 grama) crvenog mesa imaju u odnosu na vršnjakinje koje uopće ne jedu meso čak za 56% veći rizik obolijevanja od raka dojke.
Povećanje izgleda za razvoj raka dojke koji je povezan s konzumacijom crvenog mesa je zabilježeno i kod žena koje još nisu prošle menopauzu, no nije bilo statistički značajno, dodaju znanstvenici.
Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju visokom razinom zasićenih masti u crvenom mesu koje utječu na proizvodnju kolesterola u organizmu.
Poznato je da je kolesterol prethodnik hormona estrogena koji je povezan s povećanim izgledima za obolijevanje od raka dojke.
Također postoji mogućnost pojave karcinogenih spojeva ako se meso priprema na visokim temperaturama, upozoravaju znanstvenici. rema nekim procjenama čak je 30% slučajeva raka u zapadnim zemljama povezano s prehranom.