Istraživači su, proučavajući podatke pola milijuna Amerikanaca starijih od 50 godina, utvrdili da osobe koje jedu najviše crvenog mesa imaju 19 posto veće izglede za pojavu raka bubrega od onih koje su jele malo crvenog mesa.
Veći unos kemikalija koje postoje u mesu sa žara ili roštilja također je povezan s povišenim rizikom od ove bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
'Naši nalazi potvrđuju prehrambene preporuke za prevenciju raka koje je izdalo Američko društvo za borbu protiv raka - ograničite unos crvenog ili prerađenog mesa i pripremajte meso pečenjem ili kuhanjem', kaže znanstvenica Carrie Daniel s Američkog nacionalnog instituta za rak.
Istreživanjem je utvrđeno da se u ukupnom broju rak bubrega pojavio kod oko 1.800 osoba.
Prosječno su muškarci konzumirali od 57 do 85 grama crvenog mesa dnevno, a žene otprilike polovicu te količine. Uočeno je da osobe koje su dnevno prosječno jele 110 grama crvenog mesa imale 19 posto veći rizik od pojave raka bubrega od onih koji su jeli manje od 30 grama dnevno.
'Crveno meso važan je izvor željeza i proteina', upozoravaju liječnici koji dodaju da je prehrana s ograničenom količinom crvenog mesa - dobra ideja. (HINA)