Čokoladom protiv sidroma kroničnog umora

Slika nije dostupna
Svakodnevna konzumacija tamne čokolade bogate kakaom može ublažiti simptome koji prate sindrom kroničnog umora, tvrde britanski znanstvenici.

Istraživači iz York Medical School su bili iznenađeni svojim nalazima, no vjeruju da ih je moguće objasniti utjecajem tamne čokolade na razinu serotonina u mozgu.

Po njihovim riječima, važno je čokoladu konzumirati u umjerenim količinama - oko 50 grama dnevno.

Sindrom kroničnog umora karakterizira niz simptoma, a posebno se ističe neproporcionalno izražen osjećaj umora u mišićima nakon fizičkih napora.

Poznato je da tamna čokolada sadrži visoku razinu polifenola, antioksidansa povezanih s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje, primjerice snižavanjem krvnog tlaka.

Također, polifenoli uzrokuju povišenje razine serotonina, neurotransmitera čija je povišena razina povezana s euforijom, a niža s depresijom.