Istraživanje Arhiva interne medicine pokazalo je da su oni koji pojedu bar tablu čokolade svaki tjedan mrzovoljniji od ostalih. Mnogi vjeruju da čokolada podiže raspoloženje, a znanstvenici ne mogu isključiti tvrdnju da je čokolada ipak uzrok, a ne lijek za depresivno raspoloženje.
Istraživanje na više od 1.000 odraslih ljudi pokazalo je da što su više muškarci i žene konzumirali čokoladu to im je raspoloženje bilo lošije, prenosi BBC. Oni koji su jeli najviše, više od šest tabli od 28 grama mjesečno, najviše su bili depresivni. Nitko od ispitanika nije bio na antidepresivima, niti je ikome bila dijagnosticirana depresija.
>> Čokolada snizuje tlak i 'čuva' srce
Dr. Natalie Rose i njezini kolege s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu kažu da postoji više mogućih objašnjenja za rezultate istraživanja, te da i njih treba istražiti. Moguće je da ljudi koji su depresivni koriste čokoladu kao tretman za podizanje raspoloženja, ili depresija sama može uzrokovati tu potrebu bez nekog utjecaja. 'Moguće je, kao i s alkoholom, da postoje kratkoročno podizanje raspoloženja čokoladom s dugoročnim nepovoljnim efektom,' kažu stručnjaci.
>> Čokolada smanjuje rizik za moždani udar
Dodali su da bi čokolada mogla biti i direktan uzrok depresije. 'Način na koji jedemo i što jedemo može biti povezano, i mnogi ljudi su upoznati sa žudnjom prema određenoj hrani kad su pod stresom, pod pristiskom ili depresijom,' rekla je Bridget O'Connell iz ambulante mentalnog zdravlja. 'Međutim, ipak su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnila veza između čokolade i raspoloženja.