Studiju je objavio European Heart Journal na svojoj internetskoj stranici. Kako bi dokazali blagotvorno djelovanje čokolade stručnjaci su tijekom više od deset godina medicinski pratili 19.357 odraslih osoba u dobi od 35 do 65 godina, vodeći računa o njihovu načinu života. Oni koji su jeli više čokolade (u prosjeku 7,5 grama na dan ili jednu kocku ploče od 100 grama) imali su niži krvni tlak i 39 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na one koji su je jeli manje (1,7 grama na dan).
Taj blagotvorni učinak na tlak i zdravlje srca pripisuje se flavonolima iz kakaa kojima je bogatija čokolada s visokim udjelom kakaa, premda su potrebna daljnja istraživanja, ističu autori. No premda je čokolada dobra i za podizanje raspoloženja, prije nego posegnete za njom, morate znati da 'ploča od 100 grama čokolade sadrži u prosjeku 500 kalorija', upozorava Frank Ruschitzka iz Europskog kardiološkog društva sa sjedištem u Švicarskoj. (Hina)