Čokolada ima pozitivan učinak na trudnice

Slika nije dostupna
Konzumacije čokolade u trudnoći smanjuje izglede za pojavu ozbiljne komplikacije preeklampsije, tvrde istraživači s Yale University.

Čokolada sadrži visoku razinu teobromina, kemijskog spoja koji stimulira rad srca te opušta i širi krvne žile, smanjujući tako izglede za preeklampsiju - opasno naglo povećanje krvnog tlaka u trudnoći.

Teobromin se već koristi za tretiranje bolova u prsima, povišenog krvnog tlaka i ukrućivanja krvnih žila.

Znanstvenici dodaju kako teobromin može popraviti cirkulaciju unutar posteljice blokirajući oksidativni stres.

Novi su rezultati utemeljeni na praćenju konzumacije čokolade kod 2291 trudnice te analizi razine teobromina u krvi pupkovine njihove djece.

Pokazalo se da je visoka razina teobromina povezana s do 70% manjim rizikom za preeklampsiju, objavio je stručni časopis Epidemiology.


Povezane teme