Savjet znanstvenika

Češće posežite za crnim grožđem

Slika nije dostupna
Da bismo trebali češće posezati za bobičastim voćem i crnim grožđem, potvrđuju i znanstvenici s japanskih i koreanskih sveučilišta.

U zajedničkoj su studiji, nedavno provedenoj na životinjskim modelima primjenjivim i na ljude ,otkrili kako oligomerni proantocijanidi poboljšavaju pamćenje i sprečavaju gubitak kognitivnih sposobnosti u procesu starenja, pišu Vitamini.hr. Oligomerni proantocijanidi spadaju u skupinu bioflavonoida, jakih prirodnih antioksidansa koji čuvaju stanične strukture, poboljšavaju cirkulaciju, štite kolagen i vezivno tkivo te sprječavaju prekomjerno uništavanje stanica kisikovim radikalima.

Tim su spojevima naročito bogate borovnice, kupine bobičasto voće i crno grožđe. Dokazan je njihov blagotvorni učinak na kognitivnu funkciju, prostorno snalaženje i prepoznavanje, a sve putem protektivnog učinka na živčane stanice, živčana vlakna i živčane sinapse u središnjem živčanom sustavu.

Povezane teme