Banane su jedne od danas najjeftinijih i najdostupnijih namirnica, koje zahvaljujući fruktozi prednjače u svojoj nutricionističkoj vrijednosti. Ugodnog su okusa i smatra se da posjeduju ljekovita svojstva i da ublažavaju simptome mnogih bolesti.
Banane obiluju hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima A, B6 i C, sadrže fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu. Upravo zbog toga, mnogi je krive za višak kalorija i nastoje izbjegavati.
Znanstvenici posebnu pažnju usmjeravaju na jedenje zrelih banana. Naime, nedovoljno zrele banane u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu koja, prema istraživanjima, suzbija djelovanje enzima odgovornih za razlaganje škroba u organizmu, a proizvode ga žlijezde slinovnice u ustima i gušterača. Bjelančevina nestaje u daljnjem sazrijevanju.
Zbog veće količine vitamina B, koji povoljno djeluje na živčani sustav, a i vrste proteina koje sadrže, tijekom probave nastaje serotonin, pa banane djeluju opuštajuće i ublažavaju stanje depresije. Koru mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda i iritacije kože.
Sušene banane ne gube puno na vrijednosti. Uz tekućinu, moguć je gubitak manje količine vitamina A i C, no ostale tvari su još koncentriranije nego u svježem plodu.
Korisne za metabolizam, pomažu proizvodnju hemoglobina
Banane nedvojbeno poboljšavaju stanje kod opstipacije Stimuliraju proizvodnju hemoglobina. Povećavaju snagu mišića i rada metabolizma.