'Brza hrana', slane grickalice, masna lisnata tijesta i namirnice sa previše šećera, hrana je koju je, već je poznato, potrebno izbjegavati. Osima toga, trebaju se što manje konzumirati i namirnice pripremane prženjem. Povećanje tjelesne težine, napominje dr. Kuzman, uzrokovat će i bilo koja druga namirnica ako se konzumira u prevelikim količinama.
>> Zdrave prehrambene navike razvijaju se u ranoj dobi
'Različiti izvori potvrđuju da djeca jedu previše ugljikohidrata (slatka pića, šećer i čokolada), a premalo voća i povrća. Gotovo trećina učenika izjavljuje da piju slatka pića svaki dan, ali se udio onih koji svakodnevno konzumiraju voće (bilo kakvo, barem jedan komad) smanjuje od 11 godina i 43 posto, preko 13 godina (35 posto) sve do 27 posto u petnaestogodišnjaka', kaže dr. Kuzman.
KRATKOROČNE POSLJEDICE PREKOMJERNOG UNOSA HRANE U ORGANIZAM: Povećana tjelesna težina koja može nositi niz pratećih simptoma kao teškoće pri obavljanju tjelesne aktivnosti, nespretnost, podložnost ozljedama, psihičke posljedice.
DUGOROČNE POSLJEDICE PREKOMJERNOG UNOS HRANE U ORGNIZAM: poremećaji metabolizma, šećerna bolest tipa 2, hipertenzija, dislipidemija, koronarna srčana bolest, opstruktivna apneja u snu, bolesti jetre, gastroezifagealni refluks, sindrom plocističnih ovarija....
Važno je i podsjetiti kako niti jedna osoba bila dijete ili odrasla, ne može održavati dobru kondiciju i poželjnu tjelesnu težinu ukoliko je tjelesno potpuno neaktivna ili nedovoljno aktivno.
'Iako se općenito može, u skladu s prehrambenom piramidom govoriti o zdravijim i štetnijim namirnicama, puno je važnije uzeti u obzir cjelokupno okruženje u kojem se obroci uzimaju redovito i u skladu su s preporučenim nutritivnim vrijednostima te usklađenost prehrane u vrtićima odnosno školama i kod kuće. Pravilna prehrana djeteta uvelike ovisi o prehrambenim navikama cijele obitelji; ukoliko se obitelj ne hrani zdravo i ima loše prehrambene navike, npr. redovito jede vrećicu čipsa ispred tv-a ili je idealan ručak predstavlja hrana obrađena pečenjem, ne može se očekivati od djeteta da odjedanput krene drugačijim putem, i orijentira se na zdravu prehranu', smatra dr. Kuzman.
'Ako se hranimo uravnoteženo i dovoljno, a ne previše, naravno da i čokolada i komad kolača imaju svoje mjesto u dječjoj prehrani', dr. M. Kuzman
Kod djece, osobito u razdoblju rasta i razvoja, napominje dr. Kuzmn, treba voditi računa o povećanim potrebama za vitaminima i mineralima te ponekad procjenjivati indeks tjelesne mase u ovisnosti o prognozi zamaha rasta. 'Redukcijske dijete u toj dobi nisu preporučljive, osim u slučajevima ekstremne debljine, a tada pod strogom liječničkom kontrolom', kaže dr. Kuzman.
Iako postoji Hrvatski Akcijski plana za suzbijanje i sprječavanje debljine i debljinom uzrokovanih poremećaja Ministarstva zdravlja neke se aktivnosti provode sporije, napominje dr. Kuzan.
'Jedna od inicijativa koja je upravo pred dovršenjem je i izrada Normativa i standarda za prehranu djece u školama i to smatram vrlo dobrom aktivnošću koja će znatno doprinijeti kvalitetnijoj prehrani djece upravo u najosjetljivije doba. Moram napomenuti da se za primjenu tih standarda očekuje i potrebna je suradnja i podrška roditelja. Nažalost ima primjera iz prakse kada su škole željele samoinicijativno uvesti pravilnu prehranu (ne smijemo imati iluzije da djeca automatski prihvaćaju takve namirnice umjesto krafne ili piroške), a roditelji su se pobunili argumentirajući svoj protest time da jeca ne žele jesti 'zdrave namirnice', rekla je dr. Kuzman.
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.