Zaštitno djelovanje voća i povrća otprije je poznato i dokazano, a povezivano je sa značajnim sadržajem vlakana i antioksidansa u ovim namirnicama.
Iako je sadržaj antioksidanasa u voću i povrću jednak sadržaju antioksidanasa u 100% prirodnim sokovima od voća i povrća, sokovi su, zbog nižeg sadržaja prehrambenih vlakana bili u &8222;inferiornom&8220; položaju u odnosu na voće i povrće.
Međutim, revizijom 11 studija, britanski istraživači došli su do spoznaje da su za blagotvorno djelovanje voća i povrća na zdravlje kardiovaskularnog sustava te smanjenje rizika od karcinogenih bolesti, zaslužni antioksidansi, u puno većoj mjeri nego prehrambena vlakna.
Zaključak njihove studije je da, kada se radi o prevenciji karcinogenih i kardiovaskularnih bolesti, nema dokaza da je cjelovito voće i povrće djelotvornije od 100% prirodnih sokova od voća i povrća. Drugim riječima, imaju jednako blagotvorno djelovanje.