oglas

Završen prvi krug natjecanja METRO Junior Top Chef

PR Foto: PR
Odabrano deset mladih kuharskih nada koji nastavljaju svoj put u natjecanju

METRO Hrvatska ponovno je pokrenuo projekt METRO Junior Top Chef s ciljem osnaživanja kuharske profesije u Hrvatskoj u sklopu kojeg budući kuhari imaju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te na taj način dodatno razvijati svoju karijeru.

PR Foto:PR

U projektu sudjeluje pet srednjih škola koje su ujedno i Regionalni centri za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu - Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija te Turistička te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

“METRO se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana i hotela omogućuje nam duboki uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Zbog toga smo projektom METRO Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj”, izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska.

PR Foto:PR

Svaki Regionalni centar je pozvan da nominira po pet učenika završenog razreda kuharskog usmjerenja te je njih 25 imalo priliku pokazati svoja znanja i kreativnost te međusobno odmjeriti kuharske sposobnosti u sučeljavanjima koja su se održali u vrhunskim kuhinjama Veleučilišta Aspira u Zagrebu i Splitu.

PR Foto:PR

Kandidati su u prvom krugu natjecanja dobili jednaki set namirnica od kojih su trebali napraviti rižoto i omlet kako bi na tim osnovnim jelima pokazali svoje kompetencije. Nakon toga, svaki je mladi kuhar pristupio teorijskom dijelu ispita kako bi se ocijenilo opće poznavanje kulinarskih tehnika i motiviranost za sudjelovanje u projektu. Stručnom žiriju koji čine Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Tibor Valinčić, chef restorana Dubravkin put, Robert Ripli, predsjednik Kluba Gastronomada, Gordan Zečić, urednik Dobre hrane, predstavnik METRO-a,a a u Splitu su im se pridružili i Sandra i Dane Tahirović vlasnici i chefovi restorana Zora bila. Žiri je na temelju rezultata teorijskog dijela ispita i ocjene okusa, kreativnosti i tehničke izvedbe dvaju jela koje su kandidati pripremali, odabrao 10 natjecatelja koji će pristupiti drugom krugu natjecanja.

PR Foto:PR

Drugi krug održat će se tijekom ožujka, a finale i proglašenje pobjednika u svibnju. Pobjednike očekuju vrijedne nagrade – mogućnost usavršavanja i stažiranja kod Alejandra Serrana, najmlađeg chefa s MICHELINOVOM zvjezdicom u Španjolskoj, edukacija u Gastronometro centru, jedinstvenom ekosistemu turske ugostiteljske industrije te obavljanje stručne prakse kod Tibora Valinčića, chefa restorana Dubravkin put.