Jeste li znali?

Zašto se javljaju grudice u oku, 'smrzavanje mozga' i 'plavi testisi'? Evo odgovora!

Slika nije dostupna
Nakon predugog izlaganja suncu koža nam pocrveni, a nakon četkanja zubi okus soka od naranče više nije isti. Znanstvenici su objasnili zbog čega je to tako.

Ljudsko tijelo je čudnovato i misteriozno mjesto koje nas svakodnevno iznenadi ponekom konfuznom i besmislenom reakcijom. Srećom, uznapredovala tehnologija i mnoštvo novih spoznaja omogućile su znanstvenicima i istaživačima da objasne neke od tih pojava, piše Cracked.

Grudice u oku

Prva među njima je pojava šara i mrlja i grudica koje uzrokuju zamućenje vida. Naše su oči malena tvornica koja uključuje veliki broj strojeva stvaranih miljunima godina, no i dalje uspjevaju naići na nesavladive prepreke. Točkice, krivulje i mrlje koje se pojave na rubovima vidnog polja koje nakon samo nekoliko treptaja uspiješno uklanjamo. 'Zvjezde' koje nam se pojave pred očima nakon naglih pokreta ili pak nakon kihanja dobile su objašnjenje.

Ne podnosite bol, loše podnosite alkohol? Kriva je boja vaših očiju!

To nije nikakvo 'smeće' koje nam je upalo u oko niti pak zalutali spermiji. Oči, koje su inače sastavljene od mliječnih, staklastih nakupina, s godinama se isušuju što može dovesti do pojave grudica dovoljno velikih da postanu vidljive. Tekućina koja tvori oko je zapravo zaslužna za pojavu tih nakupina s kojima se moramo sprijateljiti jer kako objašnjavaju stručnjaci, one nikuda neće otići.

Svjetle točkice, zvjezdice i bljeskovi koji se pojavljuju pred očima produkt su 'ljepljenja' iste takve mase u mrežnici oka, a mogu se pojaviti i nakon trljanja očiju ili udarca.

'Brain freeze'

'Smrzavanje mozga', tj. 'Brain freeze' znanstvenici su također uspjeli objasniti. Koliko smo se puta našli u situaciji da nakon hladnog pića ili pak sladoleda osjećamo trnce kako prolaze kroz mozak. Stručnjaci s Harvarda otkrili su da se uzrok smrzavanja mozga ne nalazi niti u hladnom piću niti zalogaju sladoleda već u prirodnoj potrebi tijela da održava konstantnu tjelesnu temperaturu. Upravo iz tog razloga, kada jedemo sladoled, zbunjujemo naš mozak koji instinktivno otvara arterije koje počinju pumpati više krvi ne bi li zagrijale tijelo, a zbog prevelike količine krvi koja tako ulazi u mozak i uzrokuje glavobolje.

Rješenje nije stiskanje glave, što većina nas radi, već uklanjanje problema od njegovog izvora. Stoga je najbolje, savjetuju stručnjaci, prisloniti jezik na nepce te teko ga pokušati što prije rashladiti.

Loš okus hrane nakon četkanja zubi

Zašto sok od naranče ali i ostala hrana i piće nakon pranja zubi ima čudan okus? Za to je odogovoran natrijev lauril sulfat koji se nalazi u pastama za zube, a zadatak mu je zapjeniti pastu ne bi li dobili osjećaj da zapravo čistite zube.

No ova kemijska tvar ima i negativne posljedice koje izazivaju osjećaj gorkosti hrane ili pića. Natrijev lauril sulfat, kako bi uništio slatkoću u ustima te ukinuo masne mrlje, umrtvljuje receptore za okus u jeziku, barem na kratko vrijeme.

Želite li ovo izbjeći, stručnjaci preporučuju paste za zube bez natrijeva lauril sulfata.

Istraživanje pokazalo: Bebe vježbaju govor prije nego izgovore prvu riječ

'Plava jaja'

Još jednan zanimljiv odgovor i objašnjenje dobio je pojam 'plavih jaja'. Kada ste uzbuđeni, a iz nekog razloga niste doživjeli orgazam, kao posljedica se mogu javiti takozvana 'plava jaja'. Do ovog sindroma dolazi kada se, zbog uzbuđenosti, u spolne organe slije krv i tamo ostane.

 

Testisi stvarno postanu plavi, jer krv koja se u njima zadržava, postepeno gubi kisik i time poprima plavu boju, a tada se mogu povećati i za 50 % svojeg volumena.

Crvena boja kao znak za opekline

Ako ste se ikada zapitali zbog čega opekline od sunca bole, stigao je odgovor. Za crvene opekline od sunca zaslužan je viskoi UV indeks, prema stručnjacima one su produkt radijacije. Kada se tijelo odupire te pokušava sanirati nastalu štetu pojavljuje se crvenilo. Uzrok crvenila je povećani dotok krvi na mjesto koje je bilo previše izloženo suncu, ne bi li uništilo sve prijetnje od kožnih tumora i mutacija, a osim na tom mjestu, crvenilo se često proširi i na okolno područje koje možda i nije toliko oštećeno.

NASA: 'Da je nismo izbjegli suvremena bi se civilizacija vratila u 18. stoljeće'

Šparoge i smrdljivi urin

Zašto nam mokraća nakon konzumacije šparoga ima onaj smrdljivi, nesnosan miris? Prema istraživanjima, šparoge su jedina hrana koja dokazano utječe na miris urina. Upravo zbog toga što sadržava organski spoj u kojem se nalazi sumpor koji je poznat po svojem neugodnom mirisu.

No, zašto šparoge same po sebi nemaju miris po sumporu? Odgovor leži u činjenici da se sumpor oslobađa iz šparoga prilikom razgranje u našem organizmu, a već nakon 15 minuta nakon unošenja u organizam, sumpor pronalazi put do urina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook