Dobro je znati

Volite krumpir? Pročitajte ovo!

Slika nije dostupna
Huffington Post izdvojio je pet razloga zbog kojih krumpir ne zaslužuje lošu reputaciju koju ima.

Krumpir sam po sebi nije loš i ne bi ga trebali smatrati takvim. Kada nije 'ugušen' majonezom, vrhnjem ili pržen u dubokom ulju - u svom najčišćem obliku zapravo može biti i dobar za zdravlje. Huffington Post izdvojio je pet razloga zbog kojih bi trebali voljeti krumpir.

Još loših vijesti: Omiljena hrvatska namirnica ugrožena je lošim vremenom!

1. Krcati su kalijem.

Jedan veliki krumpir pečen s korom sadrži gotovo polovicu preporučene doze kalija za cijeli dan i gotovo četiri puta više nego ga sadrži banana koja je poznata po količini kalija. Kalij među ostalim može igrati bitnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka.

2. Puni su vlakana - barem ako jedete koru.

A prehrana bogata vlaknima pomoći će vam da dulje budete siti, te smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u snižavanju kolesterola i pomaže u sprečavanju dijabetesa.

3. Imaju izvrsnu dozu vitamica C, posebno u kori, a on igra važnu ulogu kao antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.

4. Krumpiri su i dobar izvor mangana.

A mangan igra bitnu ulogu u obradi proteina, ugljikohidrata i kolesterola. Jedan veliki krumpir s korom sadrži 33 posto preporučene dnevne doze mangana.

5. I na kraju - krumpiri su bogati vitaminom B6.

Taj vitamin među ostalim stvara bitne hormone u mozgu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook