Vinarija Kutjevo, koja predstavlja jednu od najznačajnijih vinarija regije, ove godine bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate. Rast potražnje za ovim iznimnim vinima rezultirao je rasprodanom Vrhunskom graševinom berbe 2017. s prodanih 330.000 butelja što je čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu. Upravo iz tog razloga nova Vrhunska graševina berbe 2018. već se može pronaći na tržištu ovih božićnih i novogodišnjih blagdana.
Samom činjenicom kako se izlaženje na tržište brenda vinarije Kutjevo događa već u prosincu, gotovo mjesec dana ranije od drugih vinarija, govori u prilog činjenici kako u vinariji ozbiljno pristupaju samom procesu proizvodnje, vinskom asortimanu te osluškuju potrebe tržišta. Godišnja proizvodnja vina vinarije Kutjevo iznosi pet milijuna litara od čega se 80% proizvodnje bazira na sorti graševini.
Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi. Samo ove godine otvorena su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunjska, Slovačka i Kina. Na kinesko tržište vinarija Kutjevo izvozi isključivo premium linije vina Maximo i de Gotho za kojima je potražnja u stalnom porastu.
Vinarija Kutjevo obrađuje 420 hektara vlastitih nasada vinograda te 400 hektara u kooperaciji. Od spomenute količine približno 180 hektara vlastitih nasada nalazi se na vinogradarskim položajima Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo koji predstavljaju najbolje položaje kutjevačkog vinogorja. Upravo s tih položaja dolazi sirovina za proizvodnju najprodavanije butelje Kutjevačkog podruma - Vrhunske graševine. Položaji se nalaze na južnim padinama Krndije i Papuka, planinama koje su nastale prije 40, a po nekima i prije 60 milijuna godina. Ove planine vulkanskog su porijekla što se kasnije manifestira i u vinu kroz pojačanu mineralnost, odnosno okus vina je slankast. Upravo ta mineralnost potencira kiselinu i svježinu što ova vina čini izrazito pitkima. Svi vinogradi nalaze se na prisojnim stranama pa ih sunce obasjava tijekom cijelog dana. Dobar dio vinograda star je i preko 30 godina no vinogradi su dobro ukorijenjeni te su otporni na stresove kao što su velike suše, niske temperature, prevelike oborine i sl. Pozicionirani su na 300-400 metara nadmorske visine te time zaštićeni od jesenskih magli što u konačnici rezultira i otpornošću na trulež. Jednako tako svakodnevna strujanja zraka omogućuju brzo isušivanje jutarnje rose koja može prouzročiti trulež. Svi ovi navedeni parametri dokaz su specifičnosti svakog od navedena tri položaja i predstavljaju izvorni terroir za proizvodnju Vrhunske graševine.
Sirovina za proizvodnju Vrhunske graševine ručno se bere s ova tri položaja. Prirod po trsu nije veći od 2 kg što je jednim dijelom uvjetovano i rezidbom loze. Rezidba se obavlja po principu jednokrakog guyot-a, tako da po trsu ostaje svega 10-12 pupova.
Vrhunska graševina berba 2018. je žuto zelene boje, raskošnog, cvjetnog mirisa na proljetno cvijeće te travnatog mirisa na mlade livadske trave. Od voćnih mirisa možemo primijetiti svježi ananas, jabuku i citruse. Vrlo je pitka, svježa, punog, ali mekog okusa. Ovo suho vino sadrži svega 13% alkohola i preko 6 grama kiselina te će se savršeno uklopiti uz vrhunsku morsku ribu, dimljeno meso, pečenu piletinu ili puretinu. Sve ovo Vrhunsku graševinu berbe 2018. čini idealnim vinom uz svaki blagdanski i otmjeniji meni.