Riješila Da Vincijev kod

Povjesničarka otkrila pravi identitet Mona Lise

Slika nije dostupna
Talijanska povjesničarka umjetnosti riješila je pravi misterij Da Vincijevog koda, identificiravši most u pozadini slike Mona Lise.

Još prošlog mjeseca svjetski su mediji prenosili kako je serija brojeva i slova pronađena u Mona Lisinim očima, kao i na mostu koji je Leonardo Da Vinci naslikao iza njezinog lijevog ramena. Sada je povjesničarka Carla Glori taj most identificirala kao onaj koji leži na rijeci Trebbia u mjestu Bobbio pored grada Piacenze. Na istom mostu, ukoliko se slika digitalno uveća, vidljiv i broj 72, piše Daily Mail.

>> U oku Mona Lise pronađena misteriozna slova i brojke

Glori nadalje tvrdi kako je sigurna da je žena na slici (Mona Lisa) bila Bianca Giovanna Sforza, kći Ludovica il Mora, koji je živio prije 500 godina i koji je vladao Bobbiom. Nadalje, slova koja su pronađena u očima Mona Lise, navodno su slova 'S' i 'G', odnosno inicijali navedene žene. Most koji je identificirala, i koji je u međuvremenu obnovljen, rijeka je urušila 1472 godine, a otud vjerojatno i brojka 72 na njemu.

Da Vinci sliku napravio iz sjećanja na posjet

'Na temelju vlastitih provedenih istraživanja, identificirala sam osobu sa slike kao Gionvanu Sforzu i most u pozadini, kao onaj koji prelazi preko rijeke Trebije u Bobbiu', rekla je Glori. Istaknula je kako je prije 500 godina Bobbio bio središte kulture i poznat po svojoj knjižnici, a bio je i veliko sjecište puteva.

'Da Vinci je vjerojatno posjetio Bobbio zbog njegove čuvene knjižnice, a slike je vjerojatno napravio par godina kasnije, na temelju sjećanja, vjerojatno dok je živio u Francuskoj', zaključila je Glori i dodala kako su mnogi detalji sa pozadine slike, zapravo motivi i stvarnosti, koji se mogu pronaći i danas, poput vijugave ceste u pozadini, koja se i danas može pronaći u Bobbiu.