Istraživanje od 30 godina

Margarin ili maslac - koji je zdraviji? Nova studija donosi odgovor

Slika nije dostupna
Dugo se već govori o tome kako margarin treba izbjegavati i umjesto njega bez iznimke koristiti maslac. No, što je prava istina?

Istraživanje s Harvarda koje je trajalo 30 godina, upućuje na to da margarin uopće nije loš za naše zdravlje, dapače čak je zdraviji.

Istraživači s Harvardske škole za javno zdravlje proučavali su prehranu 13.000 liječnika i medicinskih sestara tijekom 30 godina te su svoja otkrića prošlog tjedna objavili u časopisu Američkog koledža za kardiologiju, Telegraph.

Zaključak studije jest da zamijena zasićenih masti pronađenih u maslacu s nezasićenim mastima pronađenim u biljnim uljima i margarinu, značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Otkrića su čisti kontrast drugih studija koje otkrivaju da ljudi koji smanje unos zasićenih masti nemaju manji rizik od srčanih tegobe od onih koji su ih nastavili jesti.

Evo zašto margarin pogrešno uspoređuju s plastikom

'Zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati jednako su nezdravi kada su u pitanju bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi trebalo jesti više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata, na primjer, punozrnati kruh', rekao je voditelj istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu.

Istraživači s Harvarda tvrde da su pronašli uzrok neslaganja u prijašnjim i sadašnjoj studiji. Naime, prijašnje studije nisu u obzir uzele da su ljudi koji smanje unos zasićenih masti jeli rafinirane ugljikohidrate, kao što je bijeli kruh i tjestenina koji su ključni rizični faktori za srčane bolesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme