Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo raditi kada naručujemo vino. Tradicionalna degustacija vina sastoji se od četiri komponente. Nakon što naručimo bocu njušimo pluteni čep, kovitlamo čašu, njušimo vino i na kraju dižemo čašu prema svjetlu kako bi pregledali sadržaj.
"Ljudi prolaze kroz ritual, ali ne znaju uvijek što rade", tvrdi sommelier John Ragan. Kako bi pomogao ljudima da se osjećaju manje blesavi kada naručuju i degustiraju vino odlučio je pokrenuti tečaj na kojem će polaznici naučiti razgovarati o vinu i ispravno ga kušati. Dio stvari koje je bolje ne raditi prilikom degustacije vina podijelio je s Business Insiderom.
Evo šest stvari koje je bolje ne raditi kada naručujemo vino
Za početak, nemojte mirisati pluto. "Ja bih išao direktno na vino. Mirisi vina reći će vam najviše o tome je li dobro ili loše", objasnio je Ragan.
Nemojte "pretući" vino, odnosno nemojte ga pretjerano tresti. Malo ga zavrtite u čaši, tek tri puta, što bi trebalo biti dovoljno za učiniti aromu dostupnijom.
Ne njuškajte vino više od jednom. Ako mislite da sudeći po mirisu nešto nije u redu s vinom, vjerojatno i nije. Međurim, to ćete obično moći zaključiti nakon prvog mirisanja, zato vjerujte svom instinktu.
Ne uzrujavajte se oko čestica u vinu. Riječ je, tvrdi Ragan, o poljoprivrednom proizvodu koji zapravo dolazi iz zemlje. Kada na svjetlu gledate vino trebate razmišljati samo o njegovoj boji.
Ne brinite o žargonu. Nemojte koristiti tuđi jezik, nego onaj kojim vam je ugodno objasniti kako vino miriše, te kakav mu je okus.
Nemojte biti nejasni oko cijene. Budite jasni i kažite želim sjajno vino za toliki i toliki iznos. Većini sommeliera svidjet će se taj izazov.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook