Možemo je pripremiti sirovu i termički obrađenu. Paše uz puno različitih kombinacija, a može je se spajati i s mesom. Kod nas se vrlo često priprema gratinirana i na žaru sa češnjakom i peršinom. Za ovaj blagdanski recept odlučio sam se za hrabriju hedonističku kombinaciju s pancetom, dinstanom lećom i pireom od celera. Panceta jelu daje aromu i fantastičan okus, a sve se fino upotpunjuje okusom leće i aromom pirea od celera.
>> Marikomerc vam svakog dana nudi najfinije morske proizvode!
Za školjke:
3 komada velikih školjki Sv. Jakova s odstranjenim narančastim dijelom (koristio sam školjke marikomerc.hr)
3 fete tanko rezane pancete
Maslinovo ulje
Školjke umotati u pancetu te kratko ispeći na maslinovom ulju pazeći da se ne prepeku. Moraju biti sočne.
Za leću:
100 g leće
1 ljubičasti luk
1 dl bijelog vina
Sol
Papar
Majčina dušica
Lovor
3 dl povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Na ugrijano maslinovo ulje dodati luk, dinstati ga te dodati leću. Posoliti, popapriti, dodati lovor i majčinu dušicu te zaliti bijelim vinom. Kada bijelo vino iskuha, dodati temeljac i kuhati dok leća ne omekša.
>> Marikomerc vam svakog dana nudi najfinije morske proizvode!
Za pire od celera:
100 g celera
20 g maslaca
50 ml slatkog vrhnja
Sol
Papar
Celer skuhati u slanoj vodi, procijediti, dodati mu mekani maslac i vruće slatko vrhnje. Štapnim mikserom pretvoriti u pire te začiniti.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti pire, na pire dinstanu leću i na vrh staviti pečene školjke Sv Jakova.
Dobar tek!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook