Iako Talijani znaju za 'sabato trippa', što znači kako je subota dan za tripice ili fileke, u Bicku preferiraju fileke petkom. Zapravo, ne samo fileke nego cijeli festival u čast namirnice koja se ili ne jede ili – obožava. Ukoliko se ubrajate u ovu drugu skupinu, rezervirajte datum (ali i mjesto!) u restoranu Bicko za petak, 28. listopada 2022., od 18 sati. Jer su upravo tamo i tada počinje 6. tradicionalni festival fileka – S'tripp day by Bicko.
Zaljubljenici u fileke / tripice / škembiće ili vampe imat će priliku kušati pet autorskih jela od janjećih i junećih tripica u isto toliko sljedova. Večera Janjeće i juneće tripe na ovak' i onak' reinterpretira tradicionalna hrvatska jela na način da ključna namirnica postaju upravo fileki. Večer će započeti toplim varivom s janjećim filekima, bobom i raštikom, nakon čega u tanjure stiže njezino veličanstvo sarma od junećih fileka s pireom. Češnjovka s janjećim filekima, koja je napravljena samo za ovu priliku, bit će poslužena s dinstanim zeljem i restanim krumpirom. Gravče na tavče ste vjerojatno već jeli, no u kombinaciji s junećim filekima, bit će vam prvi put. I za kraj večere kušat ćete bučnicu s janjećim filekima.
Svaki slijed prati i čaša vrhunskog baranjskog vina ekološke proizvodnje hvaljene vinarije Zlatno Brdo iz Zmajevca. U čašama će se tako naći Graševina 2020., Graševina 2018. (Decanter 2022. BRONZE), Cabernet Sauvignon 2017. i Gold Cuvee (Decanter 2022 GOLD). Kroz gurmansku večer vodit će vas ostrašćeni tripofil Domagoj Jakopović Ribafish kojeg o filekima možete pitati sve što ste ikad htjeli znati.
Cijena večere od pet sljedova jela s vinima iznosi 275 kn, a rezervacije se mogu napraviti u samom restoranu Bicko (Karlovačka cesta 24, Zagreb) ili putem Facebook stranice Restoran Bicko (porukom u inbox, te uplatom kotizacije u restoranu do 14h na festivalski dan).
Posebna ponuda za goste festivala jesu i špek fileki za van po cijeni od 45 kn (7,5 dcl), te janjeće tripice za van po cijeni od 50 kn (7,5 dcl). Jer njihovim obožavateljima, fileka nikad nije dosta!