Na blagdanskim stolovima poslužuje se uglavnom cijela pečena ili u raznim varijantama punjenih prsa. Za ovaj recept odlučio sam se za nešto kompleksniju, ali u isto vrijeme i jednostavnu pripremu purećih prsa. Jelo može prezentacijski oduševiti gosta, a ima odmak od tradicije iako su namirnice vrlo tradicionalne. Palenta je klasičan prilog, ali karamelizirani luk i kruška jelu daju dašak avanture. Probajte jelo kod kuće i poslužite ga za glavno jelo u svečanim prilikama. Gosti će vam biti zahvalni.
Za roladu:
150 g tanko rezanih purećih prsa (koristio sam VINDON puretinu – Vindija)
50 g domaće svježe kobasice
U tanki pureći odrezak staviti mrvljenu kobasicu izvađenu iz crijeva. Na aluminijsku foliju posložiti odrezak s kobasicom i uz pomoć folije sve smotati u roladu. Završni proizvod mora izgledati kao bonbon u foliji. Zakuhamo vodu te stavimo dobiveni „bonbon“ nekoliko minuta da se lagano kuha. Izvadimo iz vode, odmotamo foliju, te po želji roladu kratko popržimo u tavi na ulju.
Za palentu:
100 g palente
400 ml vode
50 g maslaca
Sol
Zakuhati slanu vodu te miješajući dodati palentu. Pred kraj kuhanja umiješati maslac.
Za karamelizirani luk:
1 ljubičasti luk
1.5 dl crnog vina
Sol
Papar
Velika žlica šećera
Lovor
Majčina dušica
Na zagrijanoj tavi karamelizirati šećer, dodati luk sjeckan na listiće, kratko promiješati te zaliti crnim vinom. Posoliti, popapriti, dodati lovor i majčinu dušicu te kuhati dok vino ne postane sirup, a luk ostane lagano hrskav.
Za krušku:
1 oguljena i po dužini narezana kruška viljamovka ili abata
50 g maslaca
Na umjerenoj temperaturi rastopiti maslac i dodati narezanu krušku. Polako miješati dok kruška ne omekša. Ne smije biti previše mekana, mora zadržati malo tvrdoće.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti palentu, na palentu staviti narezanu pureću roladu, u sredinu karamelizirani luk te na luk jedan komad kruške.
Dobar tek!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook