Umjereno u svakom slučaju!

Nove rasprave oko kave: Štetna ili dobra za zdravlje

Slika nije dostupna
Debata o zdravstvenim rizicima kave opet se zahuktava. Nova studija je pokazala da je povećana konzumacija kave povezana s većim rizikom od smrti kod muškaraca i žena mlađih od 55 godina.

U studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings znanstvenici tvrde da muškarci, mlađi od 55 godina, koji piju više od 28 šalica kave na tjedan (4 šalice na dan) imaju čak 56 posto povećan rizik od smrti. Žene u toj dobi koje piju tolike količine kave dvaput su izloženije riziku od smrti od onih koje ne piju toliko kave. Studija je obuhvatila 43.727 muškaraca i žena u dobi od 20 do 87 godina u razdoblju od 1971. do 2002. godine.

'Studija je pokazala da je sigurno piti jednu do tri šalice kave na dan', kaže jedna od suradnica na studiji Xuemei Sui, a prenosi USAToday. 'Ispijanje više od četiri kave na dan može ugroziti zdravlje', kaže Sui koja je asistentica na Sveučilištu u Južnoj Karolini u Kolumbiji.

Studija nije pokazala povećan rizik kod odraslih u dobi iznad 55 godina. Sui kaže da treba voditi računa o mogućoj pristranosti studije koja, naravno, nije mogla uključiti starije ljude koji su lošijeg zdravstvenog stanja. 

Razlozi za povećan rizik od smrti kod mlađih punoljetnika nisu jasni jer su stručnjaci tijekom godina pronašli podjednako brojne i prednosti i nedostatke kave.

Sui kaže da kofein može povisiti otkucaje srca, kao i krvni tlak te razinu šećera u krvi. Međutim kava je glavni izvor antioksidansa, kaže Sui. Također je potvrdila kako studija nije pronašla značajniju povezanost između konzumiranja kave i srčanih bolesti. Da bi se kava eventualno povezala s oboljenjima od karcinoma, potrebna su daljnja istraživanja.

>> Protiv crnih misli: Evo koji su pozitivni učinci kave!

Gregg Fonarow, zamjenik ravnatelja kliničke kardiologije na Medicinskoj školi David Geffen pri sveučilištu UCLA kaže kako su 'razlike u prehrambenim čimbenicima, bračni status i drugi društveno-ekonomski čimbenici koji nisu bili prilagođeni za potrebe ovog istraživanja, također mogli utjecati na neke od ovih rezultata', kaže Fonarow.

Fonarow, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da je tijekom promatranja i anketiranja ljudi oko količine kave koju piju moglo doći do zbunjujućih rezultata, jer neke smrti nisu uopće morale biti povezane s kavom. 

Istraživanje iz 2012 pokazalo je da ljubitelji kave u dobi od 50. do 71. godine manje podlježu riziku od smrti od njihovih vršnjaka koji nisu konzumirali kavu. U toj studiji, znanstvenici iz Nacionalnog instituta za rak, koji je dio Nacionalnog instituta za zdravstvo, te iz AARP-a, otkrili su da ljudi koji više konzumiraju kavu, imaju i sve manji rizik od smrti.

Joseph DeRupo, glasnogovornik Nacionalnog udruženja ljubitelja kave u SAD-u kaže kako nova studija 'predstavlja rezultate koji su u raskoraku s prevladavajućim znanostima, kao i sa široko prihvaćenim znanstvenim metodama'.

Budući da kava uvijek izaziva rasprave, Sui kaže da je potrebno još više istraživanja. U međuvremenu, u svakom bi slučaju trebalo izbjegavati prekomjeran unos kave.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook