Wang iz kineskog grada Yantaija je prije nekoliko dana na lokalnoj tržnici, kao i stotinama puta do tada, kupio jaja. Kad ih je krenuo pripremati vidio je da su tri jaja 'tvrda kao kamen', javljaju lokalni mediji.
>> 'Nikad još nisam vidio da meso svijetli u mraku. A već smo pola pojeli'
>> Kinezi proizvode plastičnu rižu - za jelo!
Nakon što ih je pobliže pregledao otkrio je da su i žumanjak i bjelanjak prilično tvrdi. Iz nekog samo njemu znanog razloga Wang ih je odlučio i probati. Okus im je, kazao je, bio 'malo čudan'.
Wang je svoje otkriće prijavio lokalnim novinarima koji su odmah krenuli u akciju. Otišli su na tržnicu i kupili jaja. Jedno jaje su skuhali i otkrili da je nakon kuhanja žumanjak posvijetlio, a bjelanjak je postao žućkast. Jaje je postalo i vrlo rastezljivo a kada su žumanjak ispustili na pod odskočio je 20-ak centimetara poput neke loptice.
Profesor Quwei Jing novinarima je kazao kako postoje čak tri objašnjenja za jaje koje skače. Prvo, da je jaje jednostavno predugo bilo izloženo vrlo niskim temperaturama tijekom transporta. Drugo, da su takva postala zbog hrane kojom su hranjene kokoši i treće, da jaje možda uopće nije pravo.