Zabavno i poučno

Ljetna škola glagoljice na Krku

Osim uživanja u ljetnim praznicima neki su mladi odlučili dio slobodnog vremena posvetiti učenju. Tako već godinama na Krku učenici osnovnih i srednjih škola pohađaju ljetnu školu glagoljice u kojoj uče to staroslavensko pismo. Neki su već toliko napredovali da s glagoljice na latinicu prepisuju stare crkvene zapise.

Svakog dana u krčkoj Ljetnoj školi glagoljice veoma je veselo. Učenici raznih uzrasta dio ljeta posvetili su učenju staroslavenskog pisma. 'Svake godine učimo nešto novo, jako zanimljivo, družimo se, zezamo naravno i uvijek je zabavno' rekla je polaznica Sara Šulina.

Dok neki uče prva slova, drugi se bave prepisivanjem starih dokumenata s glagoljice na latinicu. 'Transliteriram sa glagoljice na latinicu kurzivne zapise iz omišaljske knjige rođenih' rekla je polaznica Ema Vručinić.

Dokumente koriste i u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji im ustupa kopije starih zapisa. 'Oni ne mogu shvatiti da to sad tamo nekakva djevojčica od 11, 12 godina sjedi tu i piše to. To je posao koji se radi za doktorate ili za magisterije' rekao je Damir Kremenić, voditelj Ljetne škole glagoljice.

Učenicima pomažu i mentori koji su i sami nekada pohađali ljetnu školu glagoljice. 'Vraćam se zato što se volim baviti glagoljicom, smatram da je to bitan dio našeg kulturnog nasljedstva i volim raditi s djecom, to me opušta' rekla je Janja Žic.

Glagoljica je bila u uporabi do devetnaestoga stoljeća. Mladima je danas izazov, ali je koriste i za igru. 'Glagoljica mi je bila zabavna, a i volio sam slikanje. To su kao neki crteži' rekao je polaznik Martin Ivanković.

U ljetnu školu mogu se prijaviti polaznici svih uzrasta. Najstariji polaznik imao je čak 92 godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme