Oštra klima i prilagodba surovim uvjetima za rad na poljoprivrednim imanjima definirala je jelovnik vrijednih Ličana. Bilo je važno da im hrana da potrebnu energiju, okrijepi ih. Što se povrća tiče, glavnu riječ vode krumpir i zelje. Meso, ono vrhunsko domaće, gotovo je uvijek glavna namirnica brojnih tradicionalnih jela. Premda ga pripremaju na različite načine, na grillu im je ipak omiljeno. Evo i korisnih savjeta za pripremu koje su nam otkrili…
• Pazite na debljinu mesa! Najdeblje komade stavite najprije na žar i ne okrećite ih previše. Pečete li meso s kostima, pazite da vatra nije prejaka. Pecite ga dulje vremena na slabijoj vatri. Meso mora ostati mekano i početi se odvajati od kosti.
• Marinada je stvar ukusa, no najbitnije je da bude u balansu, sadrži kiselinu i ulje.
• Ličani vole slanu, konkretnu hranu. Kad je sol u marinadi u pitanju, vrlo su oprezni. Naime, sol isušuje meso, zatvara mu pore, izvlači sok iz njega pa sa soli budite jako skromni.
• Odojak na žaru jedan je od ličkih specijaliteta. Kako smo već napomenuli, meso s kostima peče se dugo na slabijoj vatri, ali prava poslastica je koža koja treba postati ukusna i hrskava. Zarežite ju nježno nožićem, namažite maslacem i uživajte u slasnoj hrskavoj korici koja se lijepi za prste!
Odali su nam još jedan trik s kojim se postiže neodoljiva hrskavost jela, no ovaj je put riječ o ribi…
• Pastrvu, također jednu od ličkih specijaliteta, stavite na vrući grill unaprijed premazan uljem, a ribu uvaljajte u kukuruzno brašno. Dobar tek!