Urbani mit godinama formira osnove higijene hrane. No, je li stvarno u redu pojesti nešto s poda ako ste to pokupili u roku pet sekundi?
Ukratko - kockate se i definitivni odgovor ne postoji. Ono što je važnije je čistoća površine. A iznenadit bi vas mogla činjenica da je manja vjerojatnost da se bakterije prenesu putem tepiha nego glatke površine.
Jedno od prvih istraživanja koje je provedeno 2007. godine na sveučilištu Illinois otkrilo je da se bakterije mogu prenijeti na hranu u roku pet sekundi ako je površina dovoljno prljava.
Kad dođete kući čeka vas 9000 vrsta mikroba
A što je to dovoljno prljavo?
Ako na površini imate milijune ili više stanica, dovoljno je 0,1 posto da se razbolite. Potrebno vam je samo desetak stanica Echerichie coli da se osjećate loše. Tepisi su jedno od najboljih mjesta za ispustiti hranu. Kada se 'zarazi' salmonelom manje od jedan posto bakterija se prenese. No, kada je hrana bila u kontaktu s pločicama ili drvom prenijelo se 48 do 70 posto bakterija.
U prosjeku, kontakt od tri do 30 sekundi bio je dovoljan za pokupiti bakterije.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook