Ekskluzivno za Dnevnik.hr

Mate Janković otkriva najukusniji recept od tamne čokolade!

Ne postoje blagdani bez slastica, bez kalorija i, ukoliko su bili dobro konzumirani, bez koje dobivene kile.

Obilne količine torti kojima su me bombardirale bake još su u svježem sjećanju, a budući da je čokolada vječna stvar, odlučio sam se za jednu čokoladnu kombinaciju. Čokoladni ganache je lako napraviti i smatra se jednom od slastičarskih osnova. Budući da uz čokoladnu lijepo paše neki osvježavajući element odlučio sam se za citrus kombinaciju te malo lješnjaka koji će dati hrskavu teksturu cijelom desertu. Desert je jednostavan i brz te se sve pripremljeno može držati u hladnjaku nekoliko dana i spajati na tanjur kada vam dođu gosti.

Čokoladni ganache:

250 g čokolade s 72% kakaa
250 ml vrhnja za kuhanje/slatkog vrhnja

Čokoladu izmrviti, a vrhnje zakuhati. Kada je vrhnje kuhano dodati ga na mrvljenu čokoladu, pustiti nekoliko minuta te izmiješati pazeći da je sva čokolada otopljena. Dobivenu smjesu istresti u kalupe ili pleh te ohladiti.

Citrus confit:

1 naranča
1 grejp
200 g šećera
300 g vode
1 mahuna vanilije

U lončiću zakuhati vodu i šećer te dodati sjemenke vanilije i mahunu. Isfilirati naranču i grejp te ih zaliti sa dobivenim sirupom i ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru.

Za posluživanje:

Lješnjaci ili orasi po želji.
Na tanjur staviti citrus confit, dodati ganache i sjeckane lješnjake/orahe.

Dobar tek!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook