Frižider je uređaj iz kojeg prijete mnoge opasnosti. Naravno, samo u slučaju da se ne slijede pravila kojih se potrebno pridržavati u 'ophođenju' s njim.
Naime, ukoliko se ne vodi dovoljno briga o njemu, on zaista može postati pravi trovač vašeg zdravlja, smatraju stručnjaci, a prenosi Kurir. Stotine bakterija, poput salmonele i escherichie coli prijete iz frižidera. Vrijeme je da naučite kako vas truje vaš vlastiti frižider.
1. Sirovo meso na gornjoj polici
Nakon što meso izvadite iz zamrzivača nije ga pametno staviti na najgornju policu frižidera. Naime, odleđena voda se tada slijeva na ostale police, a upravo to može biti najbolji put za širenje bakterija po frižideru. Najbolje je da meso stavite u čvrstu plastičnu vrećicu i položite ga na dno frižidera.
2. Prenatrpan frižider
Ako vam je frižider prenatrpan poremeti se cirkulacija hladnog zraka i stvara se okruženje idealno za razvoj raznih bakterija.
3. Voće i povrće u istoj pregradi
Ukoliko niste znali, voće otpušta etilen koji ubrzava starenje povrća. A i kad su voće i povrće zajedno u istoj pregradi, veća je mogućnost od razvoja bakterija.
4. Jaja u vratima
Iako se podrazumijeva da se jaja drže u vratima, to ipak nije najbolja ideja. Naime, temperatura u frižideru odmah uz vrata viša je nego u ostatku frižidera i upravo to može dovesti do kvarenja jaja i razvoja bakterija. Najbolje je da ih ostavite u kartonu i stavite duboko u frižider gdje je temperatura najniža.
5. Neredovito čišćenje frižidera
Koliko često čistite frižider? Većina to radi jednom godišnje. No, zapravo, trebao bi se čistiti jednom tjedno. Najbolje ga je prati uz pomoć krpice umočene u vruću vodu pomiješanu s octom.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook