Tko god je tako nazvao taj dio svinje, znao je što priča. Carsko meso se može ukuhavati u umacima, sušiti, dimiti, usoliti i peći. Ja ga preferiram peći na laganoj temperaturi da bi sočnost i fina masnoća došli do izražaja. U kombinaciji s hrskavom koricom i finim prilogom to postaje nenadmašan gastronomski doživljaj. Carsko meso je jedan od jeftinijih komada mesa na tržištu, a strahovito je, doduše nepravedno, podcijenjen. Ukoliko niste za puricu i patite za malo „konkretnijom“ hranom, ovaj recept u kombinaciji s kremom i salatom je baš za vas.
Za carsko meso:
1 kg carskog mesa
Sol
Malo ulja
Carsko meso nauljiti i posoliti te staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 20 minuta da dobije finu, hrskavu koricu. Nakon toga smanjiti na 140 stupnjeva te peći cca sat, sat i po. Ja sam koristio meso Mesnice Čučković iz mjesta Viškovo – Rijeka.
Za kremu od jabuke, češnjaka i hrena:
1 oguljena, narezana jabuka
3 češnja češnjaka
Malo soli
Žličica ribanog hrena
Ispod carskog mesa staviti narezanu jabuku i češnjak te sve zajedno peći da jabuka i češnjak poprime okus pečene svinjetine te se aromatiziraju s masnoćom i sokovima. Kada je jabuka omekšala, staviti nju i češnjak u posudu, lagano posoliti te dodati žličicu hrena. Sve zajedno štapnim mikserom pretvoriti u kremu.
Za salatu od komorača:
1 koromač
1 naranča
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Tanko nasjeckati komorač, posoliti ga i popapriti te mu dodati malo soka naranče i maslinovog ulja. Dobro ga izmiješati.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti kremu od jabuke, na nju staviti svinjetinu, a na svinjetinu salatu od komorača.
Dobar tek!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook