Ovo je pet najučestalijih mitova o grijanju hrane u mikrovalnoj, piše Yahoo Health,
1. Mit: Opasno je za nutriente
Ne trebate biti zabrinuti da će vam mikrovalna 'spaliti' nutritivne vrijednosti u hrani. Svaka vrsta termičke obrade hrane može kemijski izmijeniti hranu i njezin nutritivni sadržaj.
2. Činjenica: Budite oprezni s plastikom
Nemojte stavljati plastiku u mikrovalnu jer štetne kemikalije iz nje mogu 'procuriti' u hranu. Kada grijete hranu u mikrovalnoj, uvijek koristite keramičko posuđe.
3. Mit: Podgrijavanje tjestenine čini je zdravijom
U slučajevima podgrijavanja tjestenine, konzumentima na kojima je provedeno istraživanje, smanjeno je podizanje razina glukoze nakon obroka za 50 %. Istraživanje je bilo provedeno u zdravstvenom programu 'Vjerujte mi, ja sam liječnik'. Ali, liječnici smatraju da bi to istraživanje trebalo uzeti s rezervom.
4. Mit: Mikrovalne potpuno skuhaju hranu
Mikrovalovi u hranu prodiru do 4 centimetra. Ako je komad hrane deblji, do tog mjesta toplina neće prodrijeti. To je posebno opasno za meso peradi. Stoga mikrovalnu koristite kao kuhinjskog asistenta za podgrijavanje hrane.
5. Činjenica: Mikrovalne su sigurne
Razlog zbog kojeg se zove mikrovalna jest jer emitira mikrovalove, tip elektromagnetske radijacije kako bi ugrijala vašu hranu. 'Sve što mikrovalna radi jest da uzrokuje da se molekule u hrani kreću, a molekularni pokreti uzorkuju toplinu', objasnio je David Katz, MD, direktor Istraživačkog centra za prevenciju, Sveučilišta Yale.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook