Oglas

Vinsko-kulinarska simfonija Dubrovačko-neretvanske županije

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Doživite okuse i arome koji miliju dušu

Dok sunce nježno miluje kamene zidine, a Mediteransko more šapuće svoje tajne, Dubrovačko-neretvanska županija otkriva svoje najskrivenije blago - umjetnost enogastronomije. Povoljna mediteranska klima i bogata tradicija vinogradarstva stvaraju čaroliju koja se ne može opisati riječima, već samo okusima.

Ovdje, gdje se vino rađa iz ljubavi prema zemlji i strpljenju vinara, svaki gutljaj nosi sa sobom priču o vjekovima povijesti i tradicije. Kroz vinsku kulturu juga Hrvatske protežu se stoljeća i stoljeća, a svaki gutljaj vina postaje putovanje kroz vrijeme.

PR Foto:Izvor: TZDNŽ

Uzbuđenje koje se rađa dok degustirate autohtone sorte bijelog vina postaje trenutak u kojem se spoje prošlost i sadašnjost. Dubrovačka malvasija, prva spomenuta u zapisima iz vremena Dubrovačke Republike, uz floralne mirise mediteranskog podneblja donosi i okuse davnih vremena.

Dok pošip s otoka Korčule otkriva tajnu ravnoteže između voćnih nota i osvježavajuće punoće, grk iz Lumbarde na Korčuli poziva na putovanje kroz opojnost voćnih aroma, ostavljajući ustrajan trag na nepcu.

Uz sorte bijelog vina koje osvajaju srca i nepce, ne smijemo zaboraviti čaroliju crnih vina koje se rađaju na strmim padinama poluotoka Pelješca. Plavac mali, neprozirne rubinske boje nosi snažne arome tamnog voća, dok Dingač i Postup, poput dragulja na vinskoj karti, otkrivaju raskoš svojih okusa i mirisa u smjeru rogača, suhe smokve i kadulje.

PR Foto:Izvor: TZDNŽ

Tribidrag, možda manje poznat u Hrvatskoj, ali planetarno popularan u svijetu kao kalifornijski zinfandel, vraća svoju zaboravljenu popularnost. To je vino punoće i voćne koncentracije upotpunjene začinskim momentima i notama kože i čokolade.

No, putovanje kroz enogastronomiju Dubrovačko-neretvanske županije ne zaustavlja se samo na vinu. Uz svaki gutljaj vina, doživljaj se nadopunjuje okusima lokalnih delicija. Brodet od jegulja, svježe ulovljena riba iz Stona, mirisna lumblija s otoka Korčule - svaki zalogaj nosi pečat lokalne kulture i tradicije.

PR Foto:Izvor: TZDNŽ

Dok gastronomija otkriva svoje tajne, slatki završetak dolazi u obliku rožate, arancina, suhih smokava ili krokanta, donoseći miris agruma, badema i ljubavi prema tradiciji domaće kuhinje.

Na kraju, kao i svaka autentična kuhinja, enogastronomija Dubrovačko-neretvanske županije nije samo putovanje kroz okuse i mirise, već i putovanje kroz vjekove povijesti, kulture i tradicije.

PR Foto:Izvor: TZDNŽ

Svaki zalogaj uz svaki gutljaj vina koji ga prirodno prati, nosi sa sobom priču koja seže duboko u srce ovog prekrasnog kraja. Zato se prepustite čarima enogastronomije Dubrovačko-neretvanske županije i otkrijte tajne koje čekaju da budu ispričane.

PR Foto:Pr/PR

PR Foto:Izvor: HTZ