Pokrovitelj Telemach Hrvatska

Igre bez granica: "Najgore mi je bilo kad bi me trenutak dijelio od novog nivoa i veza počne zapinjati"

Gaming-industrija jedna je od najbrže rastućih na svjetskoj razini. Sve veći broj developera računalnih igara, ali i igrača traži brz, siguran i pouzdan internet i sasvim novi osjećaj gejmanja. Kako do njega? Vrlo lako. I vrlo brzo.

Sjećaju se dobro oni malo stariji, boomeri i milenijalci, zvuka modema dok se spaja na internet. Zvuka koji bi probudio cijelo susjedstvo, a spajanje je trajalo cijelu vječnost. Sjećaju se i onog osjećaja – srce udara kao ludo... U najdražoj igri, kako bi rekli u Zvjezdanim stazama, hrabro ideš gdje još nijedan čovjek nije išao, približavaš se novom levelu i – veza pukne. Sreća prerasta u ljutnju i razočaranje. I hajdemo opet sve ispočetka.

Nevjerojatan doživljaj videokonferencija, povezanosti, streaminga i profesionalnog gejminga Foto:Getty Images

Trenirao nam je modem i živce i strpljenje i naučio nas regulirati emocije, ali, složit ćete se, sretni smo što su ta vremena iza nas. Jedna od industrija koja ovisi o brzoj, sigurnoj i pouzdanoj mreži jest gaming ili industrija računalnih igara, koja i u Hrvatskoj raste iz dana u dan. Dokaz? Godine 2022. ostvarila je prihode od oko 185 milijardi dolara na svjetskoj razini, a do 2025. godine očekuje se da će globalno biti i iznad 300 milijardi dolara. Zahvaljujući tim vrtoglavim brojkama, nosi titulu jednog od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije.

Za vrhunsko iskustvo profesionalnog gejmanja Foto:Getty Images

Jedan od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije

Nije čudno što i u Hrvatskoj raste broj developera računalnih igara, kao i onih koji ih igraju. Luka, poznatiji pod gaming-imenom BiboTV, jedan je od njih.

"Ja bih rekao da je to počelo u osnovnoj školi sa zmijicom na mobitelu, u drugom osnovne kad sam uzeo mamin mobitel", započinje priču Luka i nastavlja: "A neke ozbiljnije igrice počeo sam igrati kad sam dobio prvo računalo, u sedmom osnovne, mislim. Igrao sam Minecraft s frendovima i tu je počelo moje gaming-iskustvo."

Sada, priznaje, provodi puno više vremena gejmajući jer mu je to u opisu posla, kaže.

"Što se tiče interneta prije, često je znao pucati, što je bilo normalno jer nije postojala optika koja postoji danas i to je po meni za gejmanje najbolja opcija. Znalo me jako naživcirati, ali bio sam dobro dijete kao i sada pa nisam previše rejdžao, psovao", kaže Luka kroz smijeh i nastavlja: "Kad imaš loš internet kojemu puca veza, izbacit će te iz runde pa će ti se učitavati cijelo vrijeme, nećeš moći normalno igrati."

Luka Novaković Bobanac – BiBoTV Foto:Karlo Klasić/Nova Studio

Nevjerojatan doživljaj videokonferencija, povezanosti, streaminga i profesionalnog gejminga

Danas se zahvaljujući Telemachu i 10 Giga optičkoj mreži možemo pohvaliti istom brzinom interneta koju imaju vodeći tehnološki gradovi. Posebno u poslovnom svijetu, optika predstavlja temelj uspješnog poslovanja, pružajući brzu i pouzdanu digitalnu povezanost koja ima snažan utjecaj na kvalitetu pružanja usluga. S njom doživljaj videokonferencija, povezanosti, streaminga i profesionalnog gejminga poprima novu, naprednu razinu.

"Stabilna i pouzdana veza jako je bitna ne samo zbog skidanja igrica i uploadanja fajlova nego i zbog latencije. Recimo, kad igraš Fortnite i trebaš izbildati neki zid. Kad igraš profesionalno i imaš Telemachovih 10 Giga, ti ćeš taj zid izbildati puno brže nego osoba koja ima sporiji internet. To je posebno u profesionalnom gamingu jako jako bitno", ističe Luka.

A bitan je i doživljaj koji se dobije – vrhunsko iskustvo gaminga i streaminga, kao i virtualna i proširena realnost. Optički internet lakše podnosi veći prijenos podataka bez promjene u brzini i bez pucanja veze. A to je posebice važno ako ste profesionalni gejmer ili pak imate desetke računala na kojima se igra u isto vrijeme.

Marko Matijević, osnivač gaming-arene Hall of Game Foto:Karlo Klasić/Nova Studio

Najnaprednija tehnologija dostupna poslovnim korisnicima

"Ovdje imamo više od 50 računala i jako je zahtjevno održavati ih sve u isto vrijeme. Telemachova optika predstavlja nam jako puno u našem poslovanju. Nama je internet osnova poslovanja, kao i struja. Nama bez interneta cijeli prostor ne bi mogao funkcionirati", kaže nam Marko Matijević, osnivač popularne gaming-arene Hall of Game.

Prva gaming-arena u Hrvatskoj otvorila je svoja vrata prije tri godine i preko noći postala regionalni dom gamera – bilo da su početnici koji žele napredovati ili pak profesionalni igrači koji žele isprobati vrhunsku gaming-opremu i izazove.

"Stvarno apsolutno sve funkcionira kako treba funkcionirati. Korisnici koji dolaze prezadovoljni su mrežom. Čak imamo one koji dolaze odrađivati stvari mimo gejminga ovdje kod nas, čisto zbog interneta, brzine, jer je pouzdano, jer znaju da uvijek mogu očekivati istu uslugu", zaključuje Marko.

Optički internet lakše podnosi veći prijenos podataka bez promjene u brzini i bez pucanja veze Foto:Getty Images

Nakon pet najvećih hrvatskih gradova, Telemach nastavlja uvoditi 10 Giga mrežu i u manje sredine. Tehnološki najnaprednije fiksne usluge već su sada dostupne u 12 gradova: Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Vinkovcima, Čakovcu, Zaprešiću i Karlovcu, Sisku, Vukovaru i Solinu, a do kraja godine u Koprivnici, Puli i Slavonskom Brodu.

Ulaganjem u vrhunsku tehnologiju i izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi cilj je omogućiti surfanje brzinama koje su čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u zemlji, a Hrvatsku pozicionirati visoko na digitalnoj karti Europe. Iz Telemacha ističu kako najnapredniju tehnologiju žele učiniti dostupnom svima, a da korisnici pritom ne moraju birati između niske cijene i brzine. Telekomi su ti koji moraju biti u stanju na jednostavan način ponuditi samo najbolje od tehnologije.


Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.