Zubkov: Jačanje vojske je prioritet

Slika nije dostupna
Nominirani ruski premijer Viktor Zubkov rekao je u petak da će nastaviti provoditi politiku predsjednika Vladimir Putina te da će mu prioritet biti oporavak nekad moćnog ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

- Naš strateški cilj je obnova obrambenog industrijskog kompleksa, rekao je Zubkov u svom govoru pred zastupnicima ruske Dume, koja bi tijekom dana trebala potvrditi njegovu nominaciju za novog ruskog premijera.

Za vrijeme Putinove vladavine, ruski obrambeni proračun rastao je godišnje po stopi od tridesetak posto, a vojska je počela testirati nova oružja, uključujući poboljšane balističke projektile dugog dometa i snažne vakuumske bombe.

Zubkov je u govoru jasno rekao da će nastaviti s Putinovom politikom - nastavit će sa smanjivanjem inflacije, sprečavati fluktuacije vrijednosti rublja i smanjivati poreze.

On je isto tako rekao da bi Rusija trebala više zarađivati od svojih prirodnih bogatstava. 

- Ruska nafta i plin, šume, riba i druga prirodna bogatstva, trebaju donositi veće prihode, rekao je Zubkov.

Zubkov, čija se iznanađujuća nominacija smatra pokušajem Putina da zajamči kontinuitet svoje politike i nakon što sljedeće godine napusti dužnost ruskog predsjednika, nije u svom govoru najavio nijednu novu političku inicijativu.

Povezane teme