Zračni promet u Njemačkoj gotovo paraliziran štrajkovima

Slika nije dostupna
Štrajkovi upozorenja u javnim službama u Njemačkoj gotovo su paralizirali zračni promet u Njemačkoj, a poremećaji se ponegdje bilježe i u prigradskom prometu.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu do 9.30 sati otkazano je 100 letova, a uz otkazane letove u drugim gradovima zabilježena su i brojna kašnjenja.

Osim toga, štrajk u javnim službama u Berlinu doveo je do gužvi u prometu, koji je otežan i zbog snijega.

Sindikat ver.di čeka odgovor poslodavaca na svoj zahtjev za povećanjem plaća i u međuvremenu najavljuje daljnje štrajkove. Ver.di i drugi sindikati zahtijevaju povećanje plaća od osam posto za 1,3 milijuna zaposlenika u državnim i komunalnim službama, a najmanje povećanje trebalo bi iznositi 200 eura.

Poslodavci su ponudili povećanje od pet posto, i to postupno u roku od dvije godine, s tim da bi se produljilo radno vrijeme.

Sljedeći krug pregovora najavljen je za četvrtak.

U Hamburgu je otkazano 77 letova zbog štrajka vatrogasaca, čime je pogođeno više od 6.000 putnika. Poremećajima u zračnom prometu zbog štrajka u Hannoveru pogođeni su posjetitelji najvećega računalnog sajma na svijetu CeBIT.

U Sjevernoj Rajni-Westfaliji ukupno štrajka 650 zaposlenika kontrole letenja, sigurnosnih službi, kontrole prtljage, vatrogasnih službi i policije.

Od idućeg ponedjeljka najavljeni su štrajkovi i na željeznici. Sindikat strojovođa najavio je neograničeni štrajk kako bi time iznudio pristanak njemačke željeznice na povećanje plaća od 11 posto.

Povezane teme