Američki znanstvenici s državnog sveučilišta Sjeverne Caroline pronašli su da su mutirani žohari "reorganizirali" svoj osjet okusa učinivši da osjeća glukozu kojom se premazuje otrovni mamac ne kao slatku nego kao gorku.
Istraživači su još prije 20 godina opazili da neka sredstva za suzbijanje štetočina ne uspijevaju iskorijeniti žohare jer kukci naprosto odbijaju pojesti mamac. Dr. Coby Schal objasnio je u časopisu Science kako je novo istraživanje otkrilo živčani mehanizam koji stoji iza ovog odbijanja.
>> VIDEO Je li ovo noćna mora svakog reportera?
U prvom dijelu eksperimentu u kojem je gladnim žoharima ponuđen maslac od kikirikija koji sadrži malo glukoze i džem bogat glukozom žohari mutanti su nakon što su ga okusili odbili jesti džem a rojili su se oko maslaca od kikirikija.
U drugom dijelu eksperimenta znanstvenici su utvrdili kako su receptori okusa, stanice koje reagiraju na okus a smještene su u mikroskopskim dlačicama na insektovim ustima, koji inače reagiraju na gorko reagirali na glukozu kod žohara mutanata. "Oni dakle osjećaju glukozu kao gorku tvar", rekao je Schal. "Stanice koje reagiraju na slatko isto tako reagiraju, ali gorki spojevi koče reakciju tako da konačno gorkost nadvlada slatkoću", rekao je.
Dr. Schal kaže kako je ovo još jedno poglavlje u evolucijskoj utrci u naoružanju između ljudi i žohara. "Mi nastavljamo bacati insekticide na njih, a oni nastavljaju razvijati mehanizme za njihovo izbjegavanje", rekao je. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook