Obratio se

Zelenski kaže da Sjeverna Koreja šalje ljude u borbu protiv Ukrajine, oglasio se Kremlj

Vladimir Zelenski Foto: Afp
U večerašnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da se Sjeverna Koreja uključuje u rat, a Moskva tvrdi da se radi o prevari te da ta tvrdnja nije točna.

Sjeverna Koreja šalje svoje građane da pomognu ruskoj vojsci u borbi protiv Ukrajine, rekao je Vladimir Zelenski u večerašnjem obraćanju. Tom izjavom ukrajinski predsjednik je povećao zabrinutost oko savezništva između Moskve i tajnovite države.

"Vidimo sve veće savezništvo između Rusije i režima poput Sjeverne Koreje. Ne radi se više samo o prijenosu oružja. Zapravo se radi o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacijske vojne snage", rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u nedjelju.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Izvor iz ukrajinske obavještajne službe, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, rekao je CNN-u prošli tjedan da je mali broj Sjevernokorejaca surađivao s ruskom vojskom, uglavnom kako bi pomogli s korištenjem sjevernokorejskog streljiva. Neki od njih nedavno su ubijeni u istočnoj Ukrajini, rekao je izvor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je odbacio navode o stanovnicima Sjeverne Koreje koji su poslani u pomoć Rusiji te dodao da je to "još jedna prevara".

No južnokorejska Nacionalna obavještajna služba rekla je prošli tjedan da prati razvoj događaja i vjeruje da bi tvrdnja mogla biti točna.

Ministar obrane Kim Yong-hyun rekao je da je "vrlo vjerojatno da su prijavljeni gubici sjevernokorejskih časnika i vojnika u Ukrajini točni, s obzirom na različite okolnosti".

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."

Pročitajte i ovo Nisu baš svi sretni Odlična vijest: Država ukida dio bankarskih naknada, pogledajte na što se odnose