Rat u Ukrajini

Zelenski potvrdio: "Oko 10 tisuća vojnika iz Sjeverne Koreje se priprema za borbu protiv nas"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij Foto: Afp
Volodimir Zelenski potvrdio je da se sjevernkorejski vojnici bore na strani Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak u Bruxellesu da se oko 10 tisuća sjevernokorejskih vojnika nalazi na okupiranim ukrajinskim teritorijama kako bi podržali ruske snage.

"Imamo informacije od naših obavještajnih službi, znamo da se oko 10 tisuća sjevernokorejskih vojnika priprema za borbu protiv nas", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Zelenski je prije toga čelnicima država članica EU-a, koji su se okupili na sastanku na vrhu, predstavio svoj plan pobjede.

Rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin pribojava javnosti u zemlji, koja ne podržava mobilizaciju mladih Rusa te da stoga želi popuniti svoje snage strancima.

Prva točka njegova plana pobjede je dobivanje pozivnice za ulazak u NATO.

"Pozivnica Ukrajini za članstvo u NATO-u bit će odlučujuća, a naravno da članstvo neće uslijediti odmah, nego kasnije", rekao je Zelenski, dodajući da Putin mora uvidjeti da "njegove geopolitičke kalkulacije nemaju smisla".

Ukrajinski predsjednik je rekao da je o članstvu u NATO-u razgovarao i s bivšim američkim predsjednikom i sadašnjim kandidatom za predsjednika Donaldom Trumpom.

U tom je kontekstu spomenuo Budimpeštanski memorandum, prema kojem se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja u zamjenu za jamstvo sigurnosti i za teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama.

"Rekao sam Trumpu da ćemo ili nastaviti imati nuklearno oružje što će biti zaštita za nas ili bismo trebali biti u Savezu. Mislim da me je Trump čuo, rekao je: 'Imate dobre argumente'", rekao je Zelenskij.

Na pitanje novinare je li to upravo rekao da je od Trumpa čuo da je on otvoren za članstvo Ukrajine u NATO-u ili je to interpretacija koja ide predaleko, Zelenski je odgovorio da ne želi više ulaziti u to što je s njim razgovarao, da mu nitko nije dao riječ, da je Trump rekao da se slaže s argumentima. "To znači samo to", rekao je.

Druga točka ukrajinskog plana pobjede je dodatna vojna potpora, ponajviše u pogledu projektila dugog dometa i sustava protuzračne obrane.

“Dobio sam od zapadnih saveznika s kojima sam razgovarao dobre znakove”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Rekao je da je pozvao čelnike država članica EU-a da podrže njegov plan i da bi u tom slučaju rat mogao završiti sljedeće godine. "Ako ga sada počnemo provoditi najkasnije sljedeće godine možemo završiti rat", istaknuo je.

Mađarski premijer Viktor Orban reagirao je na Facebooku na plan pobjede Zelenskog, koji je on u srijedu predstavio u ukrajinskom parlamentu.

"Ono što je jučer iznio u ukrajinskom parlamentu bilo je više nego zastrašujuće", napisao je Viktor Orbán, dodajući da je umjesto slanja više oružja u Ukrajinu potreban prekid vatre i mirovni pregovori.

"Europska unija je ušla u ovaj rat s loše organiziranom, loše provedenom, loše proračunatom strategijom, za što glavnu odgovornost snosi predsjednica Komisije. Gubimo ovaj rat, tako da strategija ne funkcionira", napisao je Orbán.

Pročitajte i ovo Masakr u Beogradu Dječak ubojica je zanijemio: Zbog jednog pitanja plakala je cijela sudnica

Pročitajte i ovo Udaljen s dužnosti Tko je omiljeni svećenik prijavljen za spolno uznemiravanje djeteta?