Organizirali prosvjed

Zaštitari zloglasnog iranskog zatvora pretukli zatvorenike: Ozlijeđena i nobelovka

Narges Mohammadi, zatvorena Nobelovka Foto: Afp
U zatvoru Evin došlo je do sukoba između zaštitara i zatvorenika nakon smaknuća Reze Rasaeija.

U zatvoru Evin u Teheranu zatvorski zaštitari napali su zatvorenice nakon što su se pobunile protiv smaknuća, javila je obitelj zatvorene Nobelovke za mir Narges Mohammadi.

Obitelj Nobelovke, s kojom nisu u kontaktu otkako je u studenome izgubila pravo na kontakt telefonom, od obitelji drugih zatvorenica dobila je informacije o sukobu u zatvoru.

Prema aktivističkim grupama, oko 30 osuđenika obješeno je ovoga tjedna, uključujći i Gholamrezu (Reza) Rasaeija povezanog s prosvjedom za ljudksa prava 2022. godine.

Pročitajte i ovo Borba s buktinjom Novi požari u Dalmaciji: Vatrogasci na terenu, kanaderi u akciji

Pročitajte i ovo Iznijeli svoje brojke Problemi s naručivanjem onkoloških bolesnika na preglede: Oglasilo se Ministarstvo zdravstva

"Prosvjed zatvorenika protiv smaknuća Reze Rasaeija doveo je do okrutnog napada zatvorskih stražara. Nekoliko žena koje su se suprotstavile zaštitarima pretučene su. Sukob je eskalirao, što je rezultiralo ozljedama. Narges je pretrpjela respiratorni napad i snažnu bol u prsima zbog čega se onesvijestila u zatvorskom dvorištu", ispričala je obitelj Mohammadi.

Pregledana je u zatvorskoj ambulanti, ali nije prebačena u gradsku bolnicu.

Pročitajte i ovo Prosvjed suncobrana u susjedstvu Koncesionari plaža kreću u štrajk: Prijeti im gubitak unosnog posla

Zatvorski upravitelj negira tvrdnje

Upravitelj zatovra negirao je da su zatvorenici pretučeni i za sve okrivio unutarnji međusobni sukob, piše France24.

Dvoje zatvorenika imalo je "snažne palpitacije srca zbog stresa", rekao je i dodao da je liječničkom obradom utvrđeno da su u dobrome stanju, prenijeli su lokalni mediji.